virtuális világ
virtuális világ
Témák:
Bélyeggyűjtés Művészet visi.hu Informatika/Programozás
Blog-Recept kuckó
Figyelmeztetés: Kérlek jelenkezz be, ha hozzá szeretnél szólni a témához.
Használd a bal oldali űrlapot!
2009-05-10 12:59:07

Édes műzlis-zabkorpás keksz


Egészséges alapanyagokból finom édes nassolnivaló.

Hozzávalók:

25 dgk műzli (lehet ízesített, gyümis, kókuszos stb. is)

13 dkg margarin

10 dkg cukor vagy méz (esetleg vegyesen)

1 tojás

2 púpos evőkanál liszt

3-4 púpos evőkanál zabkorpa

1 teáskanál sütőpor

esetleg 1-2 evőkanál apróra vágott dió, mogyoró vagy aszalt gyümölcs



Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 160 fokra, légkeverést használok (egyébként mehet akár 170-180 fokon is).

A vajat felolvasztom mikróban, és elkeverem benne a tojást. Beleszórom a műzlit, cukrot (és/vagy mézet), lisztet, sütűport és ha van akkor a magokat és az aszalt gyümölcsöt is. Jól összekeverem ezeket, hogy a vajas-tojásos massza minden részét körbe áztassa. Ha egységes, lassanként hozzászórok egy keveset a zabkorpából, és keverek rajta. Addig adagolom a zabkorpát, amíg a vajas-tojásos hordozó "megdermed", nem folyik el a műzli közül hanem jól összeáll.

Evőkanálnyit adagolok a tepsire kicsit ellapítom. Sok helyet hagyok közöttük, mert kicsit még jobban el fognak lapulni! Kb 10 percig sütöm, amíg a legvékonyabb széle már barnulni kezd.

Ha egy picit meghűlt, könnyedén elválik a tepsitől ha alányúlunk egy  lapos fém vagy műanyag lapáttal.




2009-05-10 12:58:44

Sós-ropogós nasi


Mozizáshoz, vagy italozás mellé is kiváló!

Hozzávalók:

45 dkg liszt

18 dkg vaj

3-4 teáskanál só

1 tojás

3+3 evőkanálnyi reszelt sajt

3 evőkanálnyi szezámmag

tejföl (nagy doboz)



Elkészítés:

Amíg a tészta készül a sütőt előmelegítem 200 fokra, vagy 180+légkeverés.

A vajat mikróban felolvasztom, beleteszem a sót, tojást, lisztet, 3 ek reszeltsajtot, szezámmagot. Ezeket jól elkeverem, és addig adagolom hozzá a tejfölt amíg egyenletesen elkeveredett lágy tésztát kapunk.

A tésztábók kb. 4 tepsire való keksz kön ki, ezért 4 felé választjuk.

Az egyik rész tésztát jól kinyújtjuk, kb 2 mm vékonyra. Minnél vékonyabbra sikerül annál ropogósabb lesz!

Megszórom pár szál sajttal, és falatnyi méretűre felkockázom. Miután a tepsire teszem kis tojással megkenem a falatkákat, ettől szebb lesz a színe.

Kb 10-15 perc alatt zsemleszínűre sütöm.


virtuális világ