virtuális világ
virtuális világ
Témák:
Bélyeggyűjtés Művészet visi.hu Informatika/Programozás
Blog-Karácsonyi ötletek
Figyelmeztetés: Kérlek jelenkezz be, ha hozzá szeretnél szólni a témához.
Használd a bal oldali űrlapot!
2008-12-21 19:18:51

Karácsonyi mézeskalács


Hozzávalók:


½ kg méz


2 evőkanál sárgabaracklekvár


30 dkg kristálycukor


10 dkg margarin


4 db tojás


1,1 kg finomliszt


1 mk szalakáli


1 mk szódabikarbóna


1 citrom reszelt héja


1 csomag mézessüti fűszerkeverék (vagy 1-1 ek őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs) sütőpapír


Így készül:


A mézet a lekvárral és vajjal felmelegítjük és elkeverjük benne a kristálycukrot. Szétválasztjuk a tojás sárgáját a fehérjétől. Ez utóbbit eltesszük későbbre. A tojás sárgáját belekeverjük a masszába. A lisztet a szódabikarbónával és szalakálival összeforgatjuk, majd lassan apránként a mézes masszához keverjük. Eleinte nyugodtan kavarhatjuk kanállal, de kb. fél kiló liszt után már kézzel kell gyúrni. Végül kemény állagú tésztát kapunk.


A tésztát vastag zacskóba burkoljuk, és a hűtőszekrénybe tesszük legalább egy éjszakára. A pihentetést nem érdemes lespórolni, mert különben nagyon ragadni fog a tészta a gyúródeszkához.


Másnap meglisztezett gyúródeszkán 2-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a sütiket. Ha tojássárgájával megkenjük, szép aranybarna lesz sütés után. Már most díszíthetjük mazsolával, franciadrazséval, esetleg diódarabkákkal. Ezeket a díszítéseket kissé nyomjuk bele a tésztába, hogy le ne essenek később.


Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 160 fokosra előmelegített sütőben 7-12 percig sütjük.


A sütőpapírról könnyebb lefejteni az elkészült süteményeket, ha azok már kihűltek.

A kész sütiket tovább díszíthetjük, ha fehér vagy színezett habbal rajzolunk rájuk. Ehhez a tojásfehérje egy részét verjük fel félig robotgéppel, majd adagoljunk hozzá porcukrot és verjük tovább a géppel egészen addig amíg sűrű krémet kapunk. 1 tojásfehérjéhez nagyjából 40 dkg porcukor kell. A krémet töltsük egy vastagabb zacskóba, a sarkára szúrjunk tűvel apró lyukat, és azon keresztül préseljük ki a krémet a sütemények tetejére. Minél kisebb a lyuk, annál precízebben tudunk rajzolni vele!


A mézessüti kemény lesz ha kihűl, de 2-3 hét után ismét megpuhul. Addig tartsuk lezárt műanyag vagy fém dobozban, és tegyünk mellé almaszeleteket, vagy narancsgerezdeket.


 

2008-12-21 19:14:34

Fűszerolaj


– látványos ajándék konyhatündéreknek Szerezzünk be jól zárható, szép formájú 1-2 decis üvegcséket, valamint különböző szárított vagy friss fűszernövényeket. Kerüljük az őrölt fűszereket, mert azok hamar leülepednek az üvegcse aljába, nem túl gusztusos masszát alkotva. Látványos megoldást eredményez, ha igyekszünk úgy összeválogatni a fűszernövényeket, hogy különböző méretűek és formájúak legyenek. Látványos megoldást eredményez, ha alul különböző színű bogyós növények bélelik ki az üvegcsét, és néhány méretesebb levélke mellett legalább 1-2 nagyobb fűszerágacska kerül a közepébe. - Szegfűbors, szegfűszeg, 2 rövidebb fahéj-rudacska, 1 hosszabb vanilia-rudacska - Rozmaring-ágacskák, bors, mustármag, koriander - Szerecsendió, kisebb-nayobb egész babérlevelek, fokhagyma, színes egészbors - Bazsalikom levélkék, kakukkfű-ágacskák, fokhagyma darabok Próbálkozz Te is, és oszd meg velünk az eredményt

2008-11-30 20:43:02

Adventi koszorú készítés



Amit feltétlenül venni kell:
Koszorú alap – virágüzletben többféle méretű és anyagú alapokból válogathatsz. A koszorúk lehetnek eleve fenyőágakból kiképezve, ez a legdrágább, de egyben a legünnepélyesebb. Találhatunk még mohával fedett, szalmából font, hungarocel és műanyag koszorúkat is. A természetes anyagokból készültek drágábbak, és kevéssé tartósak szintetikus társaiknál, de bármelyik változathoz 1000 ft alatt hozzájuthatunk.

4 darab gyertyatüske – nagyon fontos! Ezzel tudjuk a gyertyákat biztonságosan a koszorúhoz rögzíteni. Olyan tüskét válasszunk, aminek „tálcája” is van, például ilyet. A tálca felfogja az olvadó viaszt, így megvédi a koszorút a felgyulladástól is ha teljesen leégne a gyertya.

4 darab gyertya – ha a katolikus hagyományt szeretnénk követni, 3 rózsaszín és 1 lila gyertyára lesz szükségünk.

Egyéb díszítő elemek – tuja, vagy fenyőágacskák, toboz, csonthéjas gyümölcsök, szalagok és bármi amit el tudsz képzelni rajta.

Vékony drót – a díszítő elemek rögzítéséhez.

Ha mindent előkészítettünk, akkor már csak a kreativitásunk szabhat határt! De ne felejtsük el, a kevesebb, néha több! Nem kell mindent rápakolni egyetlen koszorúra, bőven elég ha 3 különböző diszítőelemet használunk. Ennél több már zsúfolttá, giccsesé teheti művünket.

Az utolsó simításként, fújhatunk egy lehelletnyi hóspray-t is a koszorúra!
2008-11-25 23:23:41
Karácsonyi mézeskalács

Hozzávalók:
½ kg méz
2 evőkanál sárgabaracklekvár
30 dkg kristálycukor
10 dkg margarin
4 db tojás
1,1 kg finomliszt
1 mk szalakáli
1 mk szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
1 csomag mézessüti fűszerkeverék (vagy 1-1 ek őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs)
sütőpapír

A mézet a lekvárral és vajjal felmelegítjük és elkeverjük benne a kristálycukrot. Szétválasztjuk a tojás sárgáját a fehérjétől. Ez utóbbit eltesszük későbbre. A tojás sárgáját belekeverjük a masszába.

A lisztet a szódabikarbónával és szalakálival összeforgatjuk, majd lassan apránként a mézes masszához keverjük. Eleinte nyugodtan kavarhatjuk kanállal, de kb. fél kiló liszt után már kézzel kell gyúrni. Végül kemény állagú tésztát kapunk.

A tésztát vastag zacskóba burkoljuk, és a hűtőszekrénybe tesszük legalább egy éjszakára. A pihentetést nem érdemes lespórolni, mert különben nagyon ragadni fog a tészta a gyúródeszkához.

Másnap meglisztezett gyúródeszkán 2-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a sütiket.
Ha tojássárgájával megkenjük, szép aranybarna lesz sütés után. Már most díszíthetjük mazsolával, franciadrazséval, esetleg diódarabkákkal. Ezeket a díszítéseket kissé nyomjuk bele a tésztába, hogy le ne essenek később.

Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 160 fokosra előmelegített sütőben 7-12 percig sütjük. A sütőpapírról könnyebb lefejteni az elkészült süteményeket, ha azok már kihűltek.

A kész sütiket tovább díszíthetjük, ha fehér vagy színezett habbal rajzolunk rájuk.
Ehhez a tojásfehérje egy részét verjük fel félig robotgéppel, majd adagoljunk hozzá porcukrot és verjük tovább a géppel egészen addig amíg sűrű krémet kapunk. 1 tojásfehérjéhez nagyjából 40 dkg porcukor kell.
A krémet töltsük egy vastagabb zacskóba, a sarkára szúrjunk tűvel apró lyukat, és azon keresztül préseljük ki a krémet a sütemények tetejére. Minél kisebb a lyuk, annál precízebben tudunk rajzolni vele!

A mézessüti kemény lesz ha kihűl, de 2-3 hét után ismét megpuhul. Addig tartsuk lezárt műanyag vagy fém dobozban, és tegyünk mellé almaszeleteket, vagy narancsgerezdeket.
2008-11-25 23:00:46
Fűszerolaj – látványos ajándék konyhatündéreknek

Szerezzünk be jól zárható, szép formájú 1-2 decis üvegcséket, valamint különböző szárított vagy friss fűszernövényeket. Kerüljük az őrölt fűszereket, mert azok hamar leülepednek az üvegcse aljába, nem túl gusztusos masszát alkotva.

Látványos megoldást eredményez, ha igyekszünk úgy összeválogatni a fűszernövényeket, hogy különböző méretűek és formájúak legyenek. Látványos megoldást eredményez, ha alul különböző színű bogyós növények bélelik ki az üvegcsét, és néhány méretesebb levélke mellett legalább 1-2 nagyobb fűszerágacska kerül a közepébe.

- Szegfűbors, szegfűszeg, 2 rövidebb fahéj-rudacska, 1 hosszabb vanilia-rudacska
- Rozmaring-ágacskák, bors, mustármag, koriander
- Szerecsendió, kisebb-nayobb egész babérlevelek, fokhagyma, színes egészbors
- Bazsalikom levélkék, kakukkfű-ágacskák, fokhagyma darabok


Próbálkozz Te is, és oszd meg velünk az eredményt
virtuális világ